Eidfjord i ord og billeder

Eidfjord ligger inderst i Hardangerfjorden, midt/vest Norge med ca. 1000 - 1100 indbyggere..

Det er god vejforbindelse både vest, øst, nord og syd.

   Tryk på billedet så kommer du ind på på Visit Eidfjord

Årets sidste skib ses til 2018

Dette billede er taget foroven øhh tror nok det var fra helikopter.. :o)

Fra 17.maj, Norges grundlovsdag.

Her er Vik Pensionat som i dag drives af min fætter og hans kone, min mormor og morfar startede den i 1925, men under krigen i 1940-45 blev den brugt som officer og kontorbygning for tyskerne.. Den er bygget om flere gange, i dag er indvendig er mønsteret på paneler er som i gamle dage, stort arbejd min fætter har lagt i det.. Mange turister fra hele verden har været ind om der i årenes løb.

 

Det er to kirker i Eidfjord, en gammel stenkirke fra ca. 1309 som bliver brugt som turistaktration, men også til bryllupper hvis en har lyst at holde den der, koncerter osv.. Den nye kirke blev indviet 31. maj 1981 som er mest brugt i dag til højmesser osv.

 

Her er det nye hotel set fra vej og vandsiden,  den hedder Quality Hotel Vøringfoss, det er i dag kommet nye værtspar,

kender dem ikke men kan da fortælle at det gamle hotel som lå samme sted blev drevet af min mors kusine..

 

Her er fra centrum, billedet til venstre ser I forretninger, op ad bakken ligger skolen, plejehjemmet og et hotel  mere som driver af en anden fætter og hans kone og hedder Eidfjord Fjeld og Hotel.. Stadig på venstre billedet ser I rødt hus som er ungdomshus og bag ved den ligger den gamle skole den startede jeg på i 1964, :-)), billedet til højre har jeg lavet en lille pegehånd, der ligger min barndomshjem som min bror driver som udlejning, selv bor han lige bagved (rødt tag).. Elven I ser hedder Eio og kan fiske laks og ørreder, mange er medejer i elven blandt andet familien. :-) men den er som regel udsolgt hver sommer til andre lystfiskere..

I maj 2005 fik Eidfjord sin nye cruisehavn, da i mange mange år er blevet besøgt af cruise skiber men inge kajanlæg havde. men

samme år i august fik Eidfjord besøg af verdens største cruiseskib, nemlig Queen Mary, den var kun indom men den kunne heller ikke være ved cruisehavnen så stor den er hvis den havde stoppet, men som skrevet kun på besøg, mange småbåder  seljede ved siden og ønskede den velkommen..

 

Ca. 10 km fra centrum ligger  fjeldgården "Kjeåsen" den ligger 530 m over Simadals vandet og kan i dag køre op, men kun hver ½ time og hver ½ time ned..

Nu bevæger vi os lidt op ad mod fjeldet, ca. 20 km fra centrum, her ser i nord europa's største vandfald

182 mfald højde hvor 145 m er frit nedad.. På billedet til højre ser du en bygning og der ligger  Fosli Hotel..

 

Her ser du troldtoget, den køre rundt eidfjord hver sommer når det er cruise skib på besøg

På fjeldet er det masse af dyreliv, bl.andet rensdyr, ræv, harer, fugle..

Fjeldets navn er Hardangervidda med mange turisthytter, nationalpark, mange har privathytter og nu sær i påsken er der mange deroppe, de står på ski og mange andre ting.. Midterste billede ser I et billede af et bær, den kaldes multebær og vokser kun på fjeldet, den smager pragtfuldt og er moden ca. august måned.

Norge er kendt for Kraftværk og der ligger en stor dam på fjeldet der hedder Syssendammen

Det var lidt om Eidfjord og omegn, den er værd at besøge, øhh hvad jeg så gør i Danmark er helt anden historie..*ggg* men Danmark er nu heller ikke så tosset et land at bo i.. :-)

 

www.eidfjord.dk©